top of page

hírek

Writer's picturenaktechlab

Ételeink jövője: mit fogunk enni 50 év múlva? 

Updated: Dec 5

A klímaváltozás, a globális népességnövekedés és az élelmiszerellátási láncok kihívásai közepette eljött az idő, hogy radikálisan újra gondoljuk étkezési szokásainkat. Mi lesz a hagyományos agrár termeléssel a modern korban?


Hogyan alakítja a fenntartható városi mezőgazdaság a friss élelmiszertermelést? Milyen tápanyagokra lesz szükségünk egy gyorsan változó világban és milyen új élelmiszerek jelenhetnek meg az egészséges táplálkozásban?  


Világszinten hatalmas termelési robbanás zajlik, és a következő 25 évben az lesz a meghatározó, hogy mit és hogyan tudunk előállítani. 

 

Magyarországon a nagyüzemi termesztés dominál, miközben a biodiverzitás folyamatosan csökken. Horváth Boldizsár, a Farm2Fork, alapítója kifejtette, hogy tapasztalatai alapján a termelők általában bevált, jól ismert fajtákkal dolgoznak, nehezen nyitnak az újdonságok felé. Az élelmiszerpaletta viszont folyamatosan változik: tíz éve például az édesburgonya szinte ismeretlen volt, ma már mindennapos, ahogyan a fodros kel is kezd népszerűvé válni.  

Ezért is kulcsfontosságú, hogy támogassuk a helyi termelőket, hiszen rájuk építve erősíthetjük a fenntartható élelmiszerellátást. 


Szabó Adrienn, klinikai dietetikus véleménye szerint minden új technológia, amely eltávolodik a természetestől, kérdéses, hogy valóban hozzájárul-e az egészségünk megőrzéséhez. Bár sokan törekszünk arra, hogy bio termékeket, természeteset fogyasszunk, ezek gyakran olyan mértékben feldolgozottak, hogy nem is tudjuk, mi van bennük. 


Ezt a gondolatmenetet erősítette meg Kenyeres István is a Biopólus Intézet alapítója is. Napjainkban a fogyasztók gyakran elvesznek a táplálkozással kapcsolatos bő információ mennyiségben. A mértékletes vöröshús fogyasztás önmagában nem káros, ám a problémát a feldolgozottság foka, az adagok nagysága és az adalékanyagok jelenléte okozza. 

 

Az egyensúly megtalálása az innováció, a fenntarthatóság és a természetesség között kulcsfontosságú lesz az előttünk álló évtizedekben.


Nézd vissza a teljes kerekasztal beszélgetést!


 

 

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page