Az Okosfarm megoldását telepítették Csípőteleken

A Bonafarm Csoport elkötelezett az új technológiák megismerésére, ezért is csatlakoztak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Design Terminal stratupokat támogató, NAK TechLab nevű első agrár startup inkubációs programhoz. A programnak köszönhetően számos, az agráriumban tevékenykedő hazai vállalkozás ötleteit ismerhették meg, melyek közt meg is találták az ideális startupot; megismerték az Okosfarm startup cég megoldását. Az Okosfarm szakemberei egy távfelügyeleti rendszer monitorozási lehetőségeit mutatták be a program keretein belül, melynek nyomán a Bonafarm felkérte őket, hogy a vállalat egyik szarvasmarha-ágazati telephelyén vizsgálják meg a trágyakezelés monitorozásának lehetőségét. 

 

Az ehhez szükséges rendszerelemek telepítése, valamint a felhasználói alkalmazások fejlesztése befejeződött, a rendszer üzemszerűen, hibamentesen működik. Az Okosfarm és a Bonafarm szakemberei közösen készítették el azt a cégre és dolgozókra szabott felületetet, ahol az adatok és a folyamatok megjelennek. Ez a fejlesztés egy munkafolyamatot támogat, de maga az alkalmazott technológia lényegében bármely ipari folyamatba testre szabottan beépíthető.

 

Az Okosfarm felügyeleti rendszere egy irányítástechnikán alapuló – a folyamatmenedzsmentben jelenleg a legelterjedtebben használt – informatikai rendszer. A mostani együttműködés keretében a trágyakezelés teljes folyamatának, az ezt megvalósító gépcsoportnak a monitorozása valósul meg. A rendszer nem csak a bekövetkezett meghibásodást képes jelezni, hanem indikátor paraméterek beépítésével képes előjelezni a bekövetkező hibát is.  Ezzel megakadályozhatók súlyosabb hibák, biztosított a szabályozott leállítás, a vészhelyzetek kialakulása előtt a beavatkozás lehetősége, a leállás idejének rövidítése, a passzív idő csökkentése, az alkatrészköltség, pótlás csökkentése. Mindez már a tesztidőszakban mintegy 40% alkatrészköltség-megtakarítást jelentett.

 

A Csípőteleken alkalmazott megoldás lehetővé teszi, hogy online monitorozás alá kerüljön a szeparátorház gépeinek működése. Ez egyrészt segít abban, hogy az esetleges meghibásodásokat időben észleljék, és még azelőtt beavatkozzanak, hogy jelentős anyagi kár keletkezne, másrészt pedig külön-külön is tudják finomhangolni a gépeket, ami a hatékonyság érdemi növelését irányozza elő.

 

Az Okosfarm felügyeleti rendszer az egyes gépek üzemelési idejét is méri, és képes továbbítani az adatokat a gépcsoport üzemeltetőjének, beszállítójának is. Ez a karbantartások tervezhetőségét, költségeinek csökkenését eredményezi. A rendszer biztosítja, hogy a releváns információk napi 24 órában rendelkezésre állnak elektronikus eszközön (táblagépen, mobiltelefonon) is, ezért az ellenőrzésekre fordított idő töredékére (10-15%-ra) csökkenthető. Ez már egy 5-10 hektáros területen is több száz munkaóra megtakarítást jelenthet. Egy szakember több telephely felügyeletét is képes ellátni így, azaz a karbantartói munkabérköltség is csökken. A felügyeleti rendszer modulárisan felépíthető, kiterjeszthető bármilyen gépcsoportra, környezeti adatok mérésére, de fel van készítve energetikai mérésre is, ami idéntől üzemi méretekben rendeletileg kötelező.

 

Az Okosfarm felügyelet a következőket valósítja meg:

- Személyzet hatékonyságának mérése: válaszidők, munkaidő-kihasználtság

- Gépek paraméterinek értékelése: kihasználtság, meghibásodási gyakoriság

- Rendszerszintű üzemi információ: minden dolgozói szint döntéstámogató adatokat kap