A program a tőkebevonásban is segíti a startupokat

Az elmúlt időszakban megemelkedett az agrárinnovációs projektek száma, új ötletek kerültek előtérbe az agráriumot érintő kihívásokra válaszolva. Számos olyan agrártechnológiai fejlesztés kapott kockázati tőkebefektetést, melyek a gyakorlatban is elősegítik a mezőgazdaság fellendülését.

 

A NAK TechLab szakmai és üzleti programokkal egyaránt segíti az agrár startupok piacra lépését annak érdekében, hogy a szektorban megvalósuljon a digitális modernizáció és minél több hazai gazda kezdje használni azokat a megoldásokat, melyek elősegítik hatékonyságukat.

 

Büszkék vagyunk rá, hogy a kamara által működtetett innovációs program olyan szakmai és gyakorlati lépésekben is képes támogatni a hazai agrár startupokat, melyek elősegítik a projektek feltőkésítését. A NAK TechLab programjaiban velünk közösen dolgozó csapatok az elmúlt egy évben közel egymilliárd forint tőkéhez jutottak, melyből tökéletesíthetik fejlesztéseiket az agrárium igényeit figyelembe véve. A NAK célja, hogy ez az élénk befektetési kedv folytatódjon, a fejlesztésekkel pedig új agrárszolgáltatások jelenjenek meg a piacon, a hazai gazdálkodók érdekeit szolgálva.  – fogalmaz Győrffy Balázs, a NAK elnöke.

 

A befektetéseknek köszönhetően olyan megoldások továbbfejlesztése zajlik, mint például a drónnal végzett gabonamintázás, vagy a szántóföldi növénytermesztés területén a preventív növényvédelmet elősegítő technológiák fejlesztése és a különböző kártevők elleni védekezés, mely a fenntartható és egyben költséghatékony gazdálkodáshoz járul hozzá. 

 

A fenntarthatóság jegyében a kontrollált növénytermesztési technológiát fejlesztő Growberry a hozamok optimalizálására szolgáló klímakamrák és az ehhez tartozó szolgáltatások kifejlesztésére költötte a tavalyi évben kapott 110 millió forintos tőkebefektetést.

 

A SMAPP Lab csapatát nagy mértékben segítette a tőkebefektetésben a NAK TechLab inkubációs programján keresztül létrejött nagyvállalati együttműködések; a digitális molycsapda családot és szolgáltatást fejlesztő fiatalok tavasszal a Bonafarm több száz hektáros hibridkukoricásán tesztelik megoldásukat, a befektetésből pedig további termék-és szolgáltatás fejlesztés megvalósítása következik.

 

"Gazdálkodj okosan!" 24 órás ötletversenyünkön validálta ötletét és termékét a Grinsect, akik alig pár hónapja kapták meg 570 millió forintos befektetésüket. A befektetés megvalósulásával a kapacitásbővítésnek köszönhetően a csapat évi közel 4500 tonna szerves hulladékot hasznosít majd újra értékes rovartakarmányként.

 

A közel egy milliárd forint értékű összbefektetés is jól mutatja, hogy a befektetők is egyre inkább felismerik a mezőgazdaság modernizációjában rejlő lehetőséget és a szektoron belüli digitalizáció fontosságát. Ezt a folyamatot elősegítve, idén is megrendezzük befektetői eseményünket a Design Terminal közreműködésével, ezzel finanszírozási lehetőséget biztosítva azoknak a fontos fejlesztéseknek, melyek előrelendítik a hazai agrárdigitalizációs átállást.

 

 

 
 
 
A technológia és az agrárszektor unikális kapcsolata
Az inkubátor program technológiai partnereként, a Vodafone az IoT-technológiában rejlő lehetőségekkel növeli a hatékonyságot az agrár szektorban, akár a termőterületen, akár a telephelyen alkalmazott szenzoros megoldásokkal.
 
 
Három startup innovációját teszteli a Bonafarm Csoport
Az eredményes és fenntartható gazdálkodás jegyében a Bonafarm Csoport háram startup fejlesztését kezdte tesztelni a NAK TechLab 3 hónapos inkubációs programjában; digitális kártevő csapda, önjáró lézeres robot a pontosabb a tárolt takarmány tömegének meghatározásához, helyszíni beltartami érték vizsgálat a jobb élelmiszser minőséghez. A fejlesztések a kisebb gazdaságoktól a nagy cégekig értéket teremtenek.
 
 
 
Digitalizáció a szektor fejlődéséért
 Két startuppal kezdte meg a közös munkát a közel ötven éves múltra visszatekintő KITE Zrt. a NAK TechLab inkubációs programjában. A vállalaton keresztül az Aeriu és  Consolidity megoldása több ezer gazdálkodó életét könnyíti majd meg a jövőben.