GYIK

Gyakran ismételt kérdések

 

Milyen típusú startupok jelentkezhetnek?
A NAK TechLab inkubációs programba a már érett, bevétellel és első ügyfelekkel rendelkező innovatív vállalkozások mellett az induló fázisú, a piacra lépés, illetve a korai növekedés szakaszában lévő vállalkozások jelentkezését is várjuk. A résztvevő vállalkozásoknak rendelkezniük kell felmutatható eredményekkel, valamilyen piaci visszajelzéssel (pl. prototípus, bevétel – még ha minimális is - felhasználó visszajelzés stb.). A jelentkezésnek nem feltétele az agrárszakmai előképzettség vagy az agráripari tevékenység. Bárki jelentkezhet, akinek digitális innovációja elősegíti a hazai mezőgazdaság fejlesztését.

 

Hogyan zajlik a kiválasztási folyamat?
A jelentkezés lezárultával a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Design Terminal szakértői közösen választják ki azokat a csapatokat, akik meghívást kapnak a bootcampre. A bootcampen a startupok különböző feladatok során lehetőséget kapnak a bemutatkozásra és ezek eredménye alapján kerülnek kiválasztásra azok, akik a 3 hónapos program résztvevői lehetnek. 

 

Mennyibe kerül a részvétel?
A programban való részvétel a startupok számára ingyenes.

 

Mi a program nyelve?
A program magyar nyelven zajlik.

 

Miből áll a program?

A 3 hónapos program során a startupok intenzív képzésekkel, üzletfejlesztési, agrárszakmai mentorok segítségével tökéletesíthetik megoldásaikat az agrár nagyvállalatok benyomásai alapján, illetve különböző igényeire szabva. A program több lehetőséget is tartogat a résztvevő startupok számára: agráripari, piaci visszajelzések, tesztlehetőség/pilot projekt indítása a nagyvállalattal, akár konkrét értékesítés, vagy integráció a nagyvállalati rendszerbe. 

 

1.sprint - Bootcamp - 2021. szeptember 7-8. - Workshopok, mentorálás, első találkozás a programban résztevevő nagyvállalatokkal. A program későbbi szakaszaiba azok csapatok, vállalkozások kapnak meghívást, akiknek a bootcamp során sikerül nagyvállalati matchet kialakítani. 

2.sprint - Validációs sprint - 2021. október 20-21. - Intenzív közös munka, melynek célja a termékek és szolgáltatások validálása a NAK TechLab, a Design Terminal és a nagyvállalatok segítségével.

 

 

 

 

3.sprint - Demo Day/záró esemény - 2021. november 24. - A 3 hónapos munka tapasztalatainak és eredményeinek bemutatására a Demo Day rendezvényen lesz lehetőség, ahol a startpok további agrár vállalatokkal kerülhetnek kapcsolatba a networking idején.

 

A 3 sprint/mérföldkő között folyamatos mentorálás, kapcsolattartás és közös munka zajlik a programba került startupokkal.

 

Mi a szellemi tulajdon védelmére vonatkozó stratégia?
A szellemi tulajdonjogok (szabadalom, védjegy, szerzői jog, üzleti titkok) védelme csakis a jelentkező csapat felelőssége. Ha úgy gondolod, hogy szellemi alkotáshoz, üzleti titokhoz fűződő jogok illetnek meg, és ezek hozzájárulhatnak az ötletetek értékéhez, mindenképpen gondold át, hogy szükséges-e ügyvéddel konzultálnotok, mielőtt beszámoltok a megoldásról. A szabadalom megszerzését nagyban veszélyezteti vagy akár meg is akadályozhatja, ha a védelmi lépéseket nem teszitek meg időben. A jelenetkezési űrlapon beérkezett válaszokat bizalmasan kezeljük, ugyanakkor neked, mint az inkubációs program résztvevőjének (vagy mint potenciális résztvevőjének) tudomásul kell venned, hogy a program lépései és folyamata során számos alkalommal kell megosztanod a szellemi tulajdonodat. Ezen felül tudnod kell, hogy a szervezők nem kötnek titoktartási megállapodást vagy bármilyen más egyezményt a folyamatban résztvevő szereplőkkel.

 

Kötünk titoktartási megállapodást? Honnan tudhatom, hogy nem lopjátok el az ötletemet?
Nem, nem írunk alá titoktartási megállapodást. Egyetlen akcelerátor sem tenné ebben a fázisban. Ha megbízunk a víziódban, neked is meg kell bíznod a titoktartás felé tanúsított nem hivatalos elkötelezettségünkben. 

 

Ha további kérdéseim vannak a program kapcsán, kit kereshetek?
A programmal kapcsolatos kérdéseidet, kérjük, hogy a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címre küldd.

 


A NAK TechLabről
Hiánypótló agrármegoldásokat fejlesztő startup vállalkozásoknak biztosítunk támogató környezetet. A NAK TechLab programjaiba a startup vállalkozásokon kívül nagyvállalatokat, gazdákat, befektetőket és kisebb cégeket is bevonunk. Célunk, hogy segítsük a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar szerkezetváltását, az agrárium modernizációját, illetve hogy az agrárszektor felfedezze, megismerje és alkalmazni kezdje azokat az innovatív megoldásokat, melyek alapjaiban és hosszú távon képesek megújítani a hazai agrárium és a feldolgozás működését.

 

A Design Terminalról
A Design Terminal Közép-Európa vezető innovációs ügynöksége, „Innovációs Bajnokokat” épít vállalati partnerségeken és üzleti tehetséggondozó programokon keresztül. A vállalatvezetőket és startup alapítókat azzal a tudással és kapcsolatokkal ruházza fel, amelyekkel lendületet adhatnak az innovációnak bármely szervezetben. A Design Terminal hét országban szervez inkubációs programokat, és 2014 óta 1000-nél is több startuppal és számos vezető nagyvállalattal dolgozott együtt.