GYIK

 

Milyen típusú startupok jelentkezhetnek?
A NAK TechLab inkubációs programba a már érett, bevétellel és első ügyfelekkel rendelkező innovatív vállalkozások mellett az induló fázisú, a piacra lépés, illetve a korai növekedés szakaszában lévő vállalkozások jelentkezését is várjuk. A résztvevő vállalkozásoknak rendelkezniük kell felmutatható eredményekkel, valamilyen piaci visszajelzéssel (pl. bevétel – még ha minimális is –, vagy feliratkozók, felhasználók száma stb.).
A jelentkezésnek nem feltétele az agrárszakmai előképzettség vagy az agráripari tevékenység. Bárki jelentkezhet, akinek digitális innovációja elősegíti a hazai mezőgazdaság fejlesztését.

 

Hogyan zajlik a kiválasztási folyamat?
A jelentkezés lezárultával a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Design Terminal szakértői közösen választják ki azokat a csapatokat, akik meghívást kapnak a bootcampre. A bootcampen a startupok különböző feladatok során lehetőséget kapnak a bemutatkozásra és ezek eredménye alapján kerülnek kiválasztásra azok, akik a 3 hónapos program résztvevői lehetnek.

 

Mennyibe kerül a részvétel?
A programban való részvétel a startupok számára ingyenes.

 

Mi a program nyelve?
A program magyar nyelven zajlik.

 

Miből áll a program?

 

3 hónap – 3 sprint

1.sprint - Bootcamp - 2020. szeptember 15-16. - Workshopok, mentorálás, intenzív közös munka. A program későbbi szakaszaiba a bootcampen sikeresen szereplő csapatok kapnak meghívást.

2.sprint - Validáció - 2020. október 20-21. - Intenzív közös munka, melynek célja a termékek és szolgáltatások validálása a NAK TechLab, a Design Terminal és a nagyvállalatok segítségével

 

 

 

 

3.sprint - Demo Day - 2020. november 25. - Intenzív közös felkészülés a 3 hónapos munka tapasztalatainak és eredményeinek bemutatására és Demo Day rendezvény

 

 

Mi a szellemi tulajdon védelmére vonatkozó stratégia?
Az ötletetekhez kapcsolódó szellemi tulajdonjogok (szabadalom, védjegy, szerzői jog, üzleti titkok) védelme csakis a jelentkező csapat felelőssége. Ha úgy gondolod, hogy szellemi alkotáshoz, üzleti titokhoz fűződő jogok illetnek meg, és ezek hozzájárulhatnak az ötletetek értékéhez, mindenképpen gondold át, hogy szükséges-e ügyvéddel konzultálnotok, mielőtt beszámoltok a megoldásról. A szabadalom megszerzését nagyban veszélyezteti vagy akár meg is akadályozhatja, ha a védelmi lépéseket nem teszitek meg időben.
Neked, mint az inkubációs program résztvevőjének (vagy mint potenciális résztvevőjének) tudomásul kell venned, hogy a program lépései és folyamata során számos alkalommal kell megosztanod a szellemi tulajdonodat.
Ezen felül tudnod kell, hogy a szervezők nem kötnek titoktartási megállapodást vagy bármilyen más egyezményt a folyamatban részt vevő szereplőkkel.

 

Kötünk titoktartási megállapodást? Honnan tudhatom, hogy nem lopjátok el az ötletemet?
Nem, nem írunk alá titoktartási megállapodást. Egyetlen akcelerátor sem tenné ebben a fázisban. Ha megbízunk a víziódban, neked is meg kell bíznod a titoktartás felé tanúsított nem hivatalos elkötelezettségünkben.
Kérünk, hogy szánj időt az alábbi, az ötletek értékéről szóló írás áttanulmányozására.

Ha további kérdéseim vannak a program kapcsán, kit kereshetek?
A programmal kapcsolatos kérdéseidet, kérjük, hogy a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címre küldd.

 

KIHÍVÁSOK

 

Auchan:

 • Olyan termék elkészítése, ami közös platformot hoz létre a vállalat promócióinak szervezésére és lebonyolítására.

o   Cél ennél a terméknél a meglévő manuális munkafolyamatok jelentős csökkentése.

o   A promóciós platform másik célja a termelőkkel való kapcsolat javítása, a promóciókat összekötve egy megbízható és a termelőket is érdekeltté tévő volumen előrejelző rendszerrel, ahol a promóciót kiváltó esemény a beszállítóktól is eredhet.

 • Olyan rendszer kialakítása, ahol a termelők számára is vonzóan lehet rövidtávú volumen előrejelzéseket elkészíteni, és nyomon követni.

o   Fontos cél a fenti kihívás kapcsán a beszállítói rendszer kiszámíthatóbbá tétele.

 

AXIÁL:

 • Olyan alkalmazás kifejlesztése, ami az megfelelő új munkaerő megtalálását segíti azzal, hogy a meghirdetett pozícióhoz készített célirányos és automatizált kérdőívvel felméri a jelentkezők képességeit.

o    A jelentkezőket felmérő alkalmazás a meglévő folyamatokba illeszthető, és a felvételi folyamatot támogatja azzal, hogy a jelentkezők adatainak begyűjtésére (pl. önéletrajz) és értelmezésére képes.

 

Szabad kihívások:

 • (Melyek nem egy fentihez hasonló konkrét probléma megoldása lenne, hanem általánosságban hoz be olyan új szemléletet, ami inspirálhatja a cég innovációs részlegeit):
 • Az Axiál által üzemeltetett mAXI-MAP rendszerhez csatlakoztatható innováció.
 • Az Axiál precíziós gazdasághoz kapcsolódó fejlesztéseihez API-n csatlakozó innovatív megoldások.
 • Általánosan olyan innovatív ötletek, amelyek a mezőgazdaság digitalizációját segítik elő.

 

Bonafarm:

•Az emberi munkaerő optimalizálását segítő eszköz vagy rendszer a sertés hízlalás során végzett folyamatokban. 

•Ivarzó egyedek észlelését elősegítő, továbbá az észlelést követően az optimális termékenyítési idő meghatározását támogató eszköz, rendszer.

•A köbözés mérés kiváltására alkalmas rendszer vagy eszköz, mely segítségével költséghatékonyabban, mozgatás nélkül lehet meghatározni a termény mennyiségét. 

•A tavak állapotát megfigyelő rendszer vagy eszköz, mely által monitorozható a vízben jelenlévő egysejtű kórokozók mennyisége is. 

•Megoldás a tavak vízének baktérium és vírus szennyezettségének mérésére.

 

Corteva

"Megfelelően láthatóvá tenni az eredményeket"

o    Olyan szolgáltatás biztosítása, ahol a hitelesített adatokat könnyen értelmezhető formában ábrázolva elérhetővé teszi a meglévő és potenciális vásárlóknak.

o    Olyan termék elkészítése, ami a hatékonyabban pótolja a személyes parcella bejárást és a termékbemutatót. Ehhez olyan koncepció kidolgozása, ami a meglévő technológia feltételek mentén egy megbízható és a részleteket is jó minőségben bemutató "virtuális szántóföldi bejárást" eredményez. Itt minden jó, akár diszruptív ötlet is szóba jöhet.

·  "Lépések a fenntartható gazdaság felé"

o    Olyan felület tervezése és biztosítása, ahol a vállalat fenntartható gazdaság irányába tett lépései (pl. biológiai növényvédelem) a széles közönség számára is érthető módon megjeleníthetőek. Ezen rendszerből a megcélzott csoportok által használt csatornákon könnyen és a csatornára szabott formában biztosítható folyamatosan a megfelelő tartalom.​

 

 

KITE:

 • Olyan felhasználóbarát applikáció elkészítése, ami nyilvánosan elérhető adatokból (pl. növényvédő szerek engedélyezési okiratai) számolva a felhasználó által bevitt paraméterek alapján nyújt tanácsadást a precízebb, gazdaságosabb mezőgazdasági termelés érdekében.
 • Olyan automatizált adatmodellező szoftver elkészítése, ami a mezőgazdaságban előálló hatalmas adatmennyiséget  a jelenlegi rendszereknél kevesebb manuális munkával és jelentősen nagyobb sebességgel dolgozza fel és nyújt a felhasználók számára hasznosítható, feldolgozott adatokat.
 • Az automatizált adatmodellező rendszer kiegészítése olyan gépi tanulással, ami a bevitt adatokon olyan mintákat keres, melyek aztán alkalmazhatóak különböző tendenciák felismerésére, előrejelzések adására.
 • Olyan alkalmazás készítése, ami precíziós gazdálkodás feltételeinek meglétét rendszerben elemzi, horizontálisan és vertikálisan vizsgálja, és a hiányzó elemekre javaslatokat ad. Ez az alkalmazás értékeli és osztályozza, hogy a felhasználó által bevitt adatok alapján mely területen felel meg a gazdaság a precíziós elveknek, és melyeken nem. Ahol nem (pl. meglévő géppark képességei, növényvédelem, stb.), ott megoldási javaslatokat kínál.
 • Olyan rendszer készítése, ami rendelkezésre álló technológiai és közgazdasági adatokból a mezőgazdasági termelés gazdaságosságát elemzi, és a következő beavatkozás, anyagi ráfordítás esetén megtérülést számol és gazdaságossági javaslatot ad. Ez a termék összevonja a jelenleg is rendelkezésre álló, de csak több helyen elérhető adatokat , hogy valós és megbízható gazdaságossági javaslatokat adhasson.​

 

SIÓ:

o  A magyar őszibarack versenyképességét erősítő termék vagy folyamat létrehozása. A termék vagy folyamat fókuszában a termesztés gazdaságosságának erősítése, a hazai éghajlatnak megfelelő őszibarackfajták kiválasztása, megfelelő növényvédelmi és kezelési eljárások vagy a munkaerőszükségletet csökkentő automatizációs megoldás áll.

 

Syngenta:

 • Olyan weben elérhető rendszer kiépítése, ami központilag elérhető adatokból kártevő- és betegség előrejelző előrejelzést ad.
 • Olyan olajos növényekre (repce, napraforgó stb.) kifejlesztett betegség előrejelző rendszer kialakítása, amely figyelembe veszi az helyi adottságokat (pl. talaj) illetve az eddigi betegség-megelőző tevékenységeket és ezek alapján permetezési/növényvédelmi időzítésekre ajánlásokat tesz.
 • Olyan növényi kártevő- és betegség adatbázis kialakítása, ami alapjául szolgálhat egy előrejelző rendszernek. Az adatbázissal szemben elvárás, hogy a felhasználók saját adatait is tudja rögzíteni és felhasználni, ezáltal helyi adottságokkal kiegészített lokális információt adjon.
 • Olyan mezőgazdasági döntéshozó rendszer algoritmusainak kidolgozása, mely a mezőgazdaságban jelen lévő és digitalizálható változókkal számolva a növényvédelem lehető legpontosabb időzítését teszi lehetővé.

 


A NAK TechLabről
Hiánypótló agrármegoldásokat fejlesztő startup vállalkozásoknak biztosítunk támogató környezetet. A NAK TechLab programjaiba a startup vállalkozásokon kívül nagyvállalatokat, gazdákat, befektetőket és kisebb cégeket is bevonunk. Célunk, hogy segítsük a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar szerkezetváltását, az agrárium modernizációját, illetve hogy az agrárszektor felfedezze, megismerje és alkalmazni kezdje azokat az innovatív megoldásokat, melyek alapjaiban és hosszú távon képesek megújítani a hazai agrárium és a feldolgozás működését.

 

A Design Terminalról
A Design Terminal Közép-Európa vezető innovációs ügynöksége, „Innovációs Bajnokokat” épít vállalati partnerségeken és üzleti tehetséggondozó programokon keresztül. A vállalatvezetőket és startup alapítókat azzal a tudással és kapcsolatokkal ruházza fel, amelyekkel lendületet adhatnak az innovációnak bármely szervezetben. A Design Terminal hét országban szervez inkubációs programokat, és 2014 óta 1000-nél is több startuppal és számos vezető nagyvállalattal dolgozott együtt.